Benchmarking (Kıyaslama)
Benchmarking (Kıyaslama) eğitiminin sonunda katılımcılar, benchmarking süreci ve başarı faktörleri hakkında bilgi edineceklerdir. İçerik Benchmarking tanımı Benchmarking tipleri Benchmarking uygulamaları ve faydaları Rekabet gücünü artırma Müşteri memnuniyetini artırma Benchmarking (bilgi paylaşımı) kuralları Kıyaslama takımı oluşturma Yaratıcı adaptasyonu oluşturma Benchmarking süreci Planlama : Ne kıyaslanacak? Kiminle kıyaslanacak? Analiz : Veri kaynakları, alan çalışması Faaliyet : İçte, dışta,…
Bütçe ve Bütçe Analizleri
Gerçekçi bir bütçe hazırlamak satış ve üretim operasyonlarını optimize etmek demektir. Bölüm yöneticilerinin kendi bütçe paketçiklerini hazırlayabilmeleri, bütçe sorumlularının bütçe organizasyonunu başarı ile yönetebilmeleri, bütçelenmiş gelir tablosu ve bilançoyu hazırlayabilmeleri gerekmektedir. Bu seminerin amacı bütçede görev alacak yöneticilere bütçe düzenleme esasları hakkında gerekli bilgileri aktarmaktır. İçerik Bütçe kavramı Bütçe türleri ve bütçe düzenleme amaçları Bütçe…
Eğiticinin Eğitimi
Eğiticinin Eğitimi sonunda katılımcılar yetişkinlerin özelliklerine uygun etkili eğitimler hazırlayıp sunabilecekler, eğitimlerin etkinliği ölçüp-değerlendirebileceklerdir. İçerik Kurumsal gelişimde iç eğitimin önemi ve eğitimci kişi özellikleri Yetişkin eğitiminde öğrenme ve öğretme ilkeleri Temel kavramlar Kalıcı öğrenme ilkeleri Etkili öğretim aşamaları Öğretme ve öğrenme yöntemleri Öğretim süreci Durum saptama Gereksinim saptama, Hedef kitle analizi, Kurumsal olanakların analizi Tasarım Amaçların ve…
Kriz Yönetimi
Kriz Yönetimi eğitiminin sonunda katılımcılar, kriz dönemlerini kurum lehine çevirebilecek, yönetim tekniklerini tanıyacaklardır. İçerik Kuruluşlar için riskin anlamı ve fonksiyonu Kriz çıkması ve kuruluş açısından sonuçları Stratejik planlama ve sorunların belirlenmesi Kriz için iç ve dış çevrenin izlenmesi Kriz belirtileri Olağan dönemde kriz için hazırlık Kriz durumunda örgütlenme Kriz durumunda yapılanma Kriz durumunda destek sağlama…
Kurum Kültürü Yapılandırma
Kurum Kültürü Yapılandırma projesinin sonunda kurum kültürü kurum yöneticileri yönetiminde çalışanların da katkısıyla yeniden yapılandırılmış ve yöneticiler eliyle tüm kuruluşa yaygınlaştırılmış olacaktır İçerik Kurum kültürünün karar vericiler ile birlikte gözden geçirilip şekillendirilmesi Karar vericilerin maddi ve manevi kurum kültürü elemanları hakkında bilgilendirilmesi Karar vericilerle kurum kültürünün güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya çıkarılması Çalışanların gözüyle kurum kültürünün güçlü ve zayıf…
Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)
Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) eğitiminin sonunda katılımcılar, müşteriyi ve ihtiyacını anlamak, veri toplamak, müşteri ile iletişimi kuvvetlendirmek, olanakları seferber ederek sadık müşteriler yaratmak için kurulacak müşteri yönetimi sistemini tanıyacak, uygulamada kullanabilecekleri araçlar ile bilgi, bilinç ve beceri düzeylerini yükseltecektir. İçerik Kendini tanıma ve konumlandırma (kurum, ürünler, hizmetler, rakiplerin durumu vb.) Müşteriyi tanıma, kendini (firmanı ve ürünlerini)…
Proje Yönetimi
Proje Yönetimi eğitiminin sonunda katılımcılar yönetim tarafından alınmış bir kararı uygulamaya geçirmek üzere faaliyeti planlayabilecek, kontrolü altında bulundurabilecek, riskleri yönetmenin yol ve yöntemlerini açıklayabilecek, proje sonuçlarını değerlendirebilecektir. İçerik Proje yönetimine giriş, tanımlar ve kavramlar Proje yönetiminde amaçlar Proje tabanlı örgüt yapıları İşlevsel ve proje tabanlı örgüt yapıları arasındaki farklar Kompozit örgütler Projelerde risk, kalite, maliyet, tedarik,…
Stratejik Planlama
Stratejik Planlama eğitiminin sonunda katılımcılar, kuruluşun problemleri ve kuvvetli yönleri hakkında farkındalık kazanacak, kısa, orta ve uzun vadeli kaba planlamayı birlikte yaparak hedefleri sahiplenmeleri sağlanacak, oturum süresini aşan araştırmalar gerektiren konular için yol haritası ve proje ödevleri alarak stratejik planlama becerileri arttırılacaktır. İçerik Neden ve nasıl Stratejik Planlama Kuruluşun geçmişteki başarıları ve nedenleri; başarısızlıkları ve nedenleri…
Süreç Yönetimi
Süreç Yönetimi eğitiminin sonunda katılımcılar verimliliği etkileyen kritik süreçleri iyileştirmenin yöntem ve tekniklerini kullanma becerisini uygulamalarla kazanacaklardır. İçerik Kavramlar Süreç, süreç sahibi, süreç iyileştirme, sürekli iyileştirme, süreç performansı, istatistiksel süreç kontrolü, süreç yeterliliği, süreçlerle yönetim Akış şeması Yararları, sembolleri, türleri, düzeyleri Hazırlarken dikkat edilecek noktalar Şemanın hazırlanması ve değerlendirilmesi Uygulama Süreç haritalarının çıkarılması Süreçlerin tanımlanması ve…
Temizlik, Tertip ve Düzen (5S)
Temizlik, Tertip ve Düzen (5S) eğitiminin sonunda katılımcılar, beş adımda temizlik, tertip ve düzen sağlamanın gereklerini açıklayabileceklerdir. İçerik Niçin 5S? 5S temelleri 5S uygulamalarında karşılaşılan itirazlar 5S’ in sağlayacağı yararlar (çalışana, işletmeye) 1. Temel: organizasyon Kırmızı etiket eylemi 2. Temel: düzenlilik Uygun konumların belirlenmesi Konumların tanımlanması 3. Temel: temizlik Temizliği uygulama Temizlik denetimi 4. Temel:…
Verimlilik Artırma
Verimlilik Artırma, Maliyet Düşürme eğitiminin sonunda katılımcılar, kurumlarında maliyet düşürme potansiyeli olan alanları belirleyebilecekler ve kurumlarında kullanılması gereken verimlilik arttırma tekniklerini tanımlayabilecekler ve kumrun içinde bulunduğu duruma göre öncelikleri belirleyebileceklerdir. İçerik Tanımlar (Verimlilik, İktisadilik, Karlılık) Başabaş noktası analizi, dupont analizi Gider-maliyet sınıflamaları Çeşitlerine, İşletme fonksiyonlarına, Ürünlere yüklenmesine, Faaliyet hacmiyle olan ilişkilerine, Kontrol edilebilirlik özelliklerine, Fiili olup…
Yönetici Asistanı ile Çalışma
Bir Yönetici Asistanı ile Çalışma asistan-yönetici ikilisinin bir takım olduğunu kavramayı ve birlikte hareket edebilmenin yol ve yöntemlerini oluşturmayı gerektirir. Bu seminerin sonunda yöneticiler ofiste ya da ofis dışındaki iş ortamlarında yönetici varken veya yokken asistanın yöneticinin bir uzantısı gibi davranmasını sağlamak üzere yöneticilere düşen rolleri açıklayabilecekler, öğrendiklerini uygulamaya geçirdiklerinde birlikte çalıştıkları asistanların yeteneklerinden daha…
Yönetim Becerilerini Geliştirme
AMAÇ Bu eğitimin sonunda katılımcılar; Yönetimin fonksiyonlarını, yönetim alanlarındaki kayıpları azaltacak tekniklerin adımlarını sayabilecekler, Etkili yönetim için gerekli kişilik özelliklerini tanımlayabilecekler ve bu özellikler üzerinden kendilerini değerlendirebileceklerdir. İÇERİK TARTIŞMA: Organizasyon şeması içindeki rolünüz İşletme fonksiyonlarını tanıma Yönetim fonksiyonlarını tanıma ve yönetim becerilerini geliştirme Planlama, Bütçeleme, Örgütleme Personel bulma, Yönlendirme Koordinasyon, Kontrol Yöneticilik özelliklerini tanıma ve…
Zaman ve İş Yönetimi
Zaman ve İş Yönetimi eğitiminin sonunda katılımcılar, zaman planlaması ve plana uygun çalışma için gereken araçları, araçların kullanma yöntemini ve zaman çalıcılardan kurtulma tekniklerini açıklayabileceklerdir. İçerik Etkin zaman yönetiminin yararları Zaman yönetiminin aşamaları Analiz Planlama Takip ve değerlendirme Zaman yönetimini etkinleştirmek için kullanılan araçlar İş-zaman çizelgeleri (iş/kapasite analizi ve görev dağıtım tablosu) Gantt şemaları (işleri zaman…
Kalite Yönetim Sistemleri
ISO 9001 eğitiminin sonunda katılımcılar, ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ile ilgili kavramlar, sistem standartları ve ISO 9001 son revizyonunun getirdiği yenilikler konusunda bilgi edineceklerdir. İçerik Kalite kavramı Kalite sistem ve standartları ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı maddelerin uygulama ve örneklerle açıklanması Kuruluş yönetimi ve kalite yönetimi Kalite sistemi doküman yapısı El kitabı Prosedürler Talimatlar…