Şaşırmak istiyorum. Ama yine alışıldık bir alışveriş ve alışıldık tutumlar ile karşı karşıyayım. O nedenle hayret edecek bir şey bulamıyorum. Peki sizinle bu alışıldık durumu niye mi paylaşacağım? Tanık olduğum olay size de alışıldık geliyorsa, top yekûn tedbir almanın zamanıdır da onun için
Yazlık bir ayakkabı aldım. Bilinen bir markası olan ayakkabımı giyerek seyahate çıktım. Ayakkabının yarım astarı derhal büzüşerek ayak baş parmağıma bir nasır armağan etti. Bu ayakkabıların üzerinde dört gün boyunca Toplam Kalite Yönetimi semineri verirken üretici firma hakkında daha fazla düşünme fırsatına sahip oldum. Seyahatten döner dönmez alışveriş ettiğim mağazanın müşteri hizmetleri servisine gittim. Ürünü iade etme hakkım vardı ama “fabrikaya gönderip tamir ettirelim” dediklerinde kabul ettim (hata etmişim). Mağazanın müşteri hizmetleri sorumlusu işlemin 15 gün sürebileceğini bildirdi ve öyle de oldu. Buraya kadar iyi, sevindim, ayakkabımı almaya gittim. Bir de ne göreyim, ayağıma nasır yapan astar büzüşmesi öylece (büzüşük bir biçimde) olduğu yere yapıştırılmış. Üzüldüm.
Ayakkabıda isim yapmış bir firma, kendi malına saygı duymuyor. Firmanın teknik servisi, şikâyetin ne olduğunun farkında değil. Malı satan mağazanın müşteri hizmetleri sorumlusu, bakımdan gelen malı gözden geçirmeden müşterisini çağırabiliyor. Bütün bunlara çok üzüldüm. Üzüntüm yazlık ayakkabıyı sezonunda giyememek, aynı ayakkabı için aynı mağazayı üç kere ziyaret etmek zorunda kalmak ve bu ürüne para bağlamış olmaktan ibaret değil, çok daha büyük.
Mağazanın müşteri hizmetlerine bu ürün için artık daha fazla çaba sarf etmek istemediğimi bildirdim. Ürünü iade alamayacaklarını, ancak yine fabrikaya geri gönderebileceklerini söylediler. Bu ürünle ilgili ne isterlerse yapabileceklerini söyleyerek mağazadan ayrıldım. Mağaza müşteri hizmetleri beni üç gün sonra arayarak şu dehşet mesajı iletti. “Fabrika ürünü geri almıyor. Tamir edecek. Fakat bir aylığına tatile girecekleri için ürünü bir ay sonra teslim edecekler.” Yani 30 Mayıs’ta aldığım ayakkabı en erken 3 Ağustos gibi bana teslim edilebilecek, tabi başka bir aksaklık daha olmazsa.
Sezonluk mal üretenlerin sezonların farkında olmadıklarını görmek, ürettikleri malın işlevini yerine getirmemesinin onları hiç rahatsız etmediğini görmek bana ayakkabısızlıktan daha büyük azap veriyor. Mağaza müşteri hizmetlerinin bu cevabı iletebilmesinin arkasında yatan eksiklik de cabası.
Alışverişlerinizde iyi şanslar, mutlu günler dilerim.
Saygılarımla,
The following two tabs change content below.
Şengül Külahlı
Proje Danışmanıdır.
İstanbul, 1963 doğumlu, Uludağ Üniversitesi, İ.İ.B.F. İktisat Bölümü (1984) mezunudur. Sertifikalı Yönetim Danışmanıdır.
The Certified Management Consultant (CMC), Yönetim Danışmanlığı bilgi, deneyim ve becerileri, tarafsız ve nesnel yöntem ve kriterlerle değerlendirilmiş, mesleki yetkinliği, deneyimi ve güvenilirliği, bağlı bulunduğu meslek kuruluşu ve Uluslararası Yönetim Danışmanlığı Kuruluşları Konseyi (ICMCI– International Council of Management Consulting Institutes) tarafından doğrulanan ve tavsiye edilen, Yönetim Danışmanlarının tanıtımı için kullanılan mesleki yetkinlik ve prestij unvanıdır.
Son Yazılar: Şengül Külahlı (tümünü gör)
- Kızımın Silgi Tozları - 30 Nisan 2021
- Çalışanların harika fikirleri önerilere, öneriler projelere, projeler karşılıklı kazanca dönüşüyor… - 24 Nisan 2018
- Rahmetli Anneannemin İlacı - 4 Ocak 2018
- Mühendis ve Çoban - 19 Kasım 2017
- Mazeretim Var! - 8 Kasım 2017